Lettere oppfinnelse

Hei alle sammen, vi er veldig glade for å ha dere tilbake til en blogg som dere garantert vil like. I dag skal vi ta en titt på lighterens historie, den
lille gjenstanden som alle vet er så nyttig, og som noen av oss bruker nesten hver dag. Det
er en gjenstand som har blitt en del av hverdagen vår, og som stadig forbedres og tilbys nye modeller til sine fans.

Flame Lighter

Noen gjenstander er blitt en så stor del av våre vaner, vår moderne hverdag, at det er utenkelig å kunne leve uten dem. Lighteren er åpenbart en av dem.

Men her er et annet sprøtt faktum: En journalist fra en britisk TV-kanal utarbeidet en liste over de 100 beste gjenstandene som noensinne er oppfunnet av mennesker, og lighteren ble ansett som menneskehetens beste oppfinnelse.

Oppfinnelsen av ilden: fra forhistorien til moderne tid

Ild er et av de viktigste elementene på jorden. Å kunne
lage ild har lenge vært ansett av mennesker som en definerende egenskap ved intelligens, noe som skiller oss fra andre dyr.

Den nøyaktige kronologien for menneskets oppdagelse og bruk av ild er gjenstand for pågående forskning, men to spørsmål har kanskje til nå fått lite oppmerksomhet: Hvordan var ilden på jorden før mennesket dukket opp? Og hvordan lærte de første menneskene å lage ild?

Ildens forhistorie

Fire hovedkomponenter er nødvendige for å
lage ild.
For det første må det finnes brensel som kan brennes. For det andre må det være oksygen tilgjengelig – forbrenning er jo i bunn og grunn en oksidasjonsprosess som avgir varme og lys. Og til slutt må det være en varmekilde eller tenningskilde som gjør at brannen kan oppstå.

Vi ville ikke forvente å se ild på en karrig jord; det må være planteliv på jorden som kan gi en kilde til brensel.
Og vegetasjonsbranner kan ikke oppstå før oksygennivået i atmosfæren har nådd rundt 15 %. (I dag er det 21 %.)

Det er derfor vi kveler en brann med et teppe eller sand, sprøyter inn karbondioksid eller til og med oversvømmer den med vann for å slukke den – for å stenge av oksygenet. Før menneskene dukket opp, var lynet den viktigste antennelseskilden.

Til nå har paleontologene trodd at Homo Erectus hadde lært seg å bruke ild for rundt 400 000 år siden, ettersom det ikke fantes bevis for tidligere ildsteder på den tiden.

Fire Homo Erectus

Men en israelsk studie har rokket ved våre egne tolkninger: Ved å analysere biter av brent flint har den avdekket den potensielle eksistensen av «spøkelsesildsteder», noe som vil gjøre denne oppdagelsen helt avgjørende og blande kortene i prosessen med å finne ut når vi ble Homo i betydningen menneske, for nesten 800 000 år siden.

De første menneskenes beherskelse av ilden markerte en revolusjon i den menneskelige sivilisasjonens teknologiske utvikling. Ild
var en kilde til varme og belysning, beskyttelse mot rovdyr (spesielt om natten), et middel til å lage mer sofistikerte jaktredskaper og en metode for å tilberede mat.

Disse teknologiske fremskrittene muliggjorde geografisk spredning av mennesket, kulturelle innovasjoner og endringer i kosthold og atferd. I tillegg gjorde oppfinnelsen
av ild det mulig for menneskene å fortsette sin aktivitet i de mørke, kalde kveldstimene.

Mestringen av ild, som de mest overbevisende vitenskapelige bevisene går 400 000 år tilbake i tid, var et avgjørende øyeblikk i vår forhistorie. Å lære seg å beherske ilden gjorde det
mulig for våre forfedre å avverge rovdyr, tilberede mat, lage nye redskaper, men fremfor alt… å holde varmen!

Predator Fire

Temmingen av flammen begynte egentlig med å tenne bålet.
De aller første metodene gikk ut på å slå, som er den teknikken lighteren bruker. Den går ut på å slå to harde materialer mot hverandre til det oppstår en gnist som er varm nok til å antenne brennstoffet. Denne tilsynelatende enkle teknikken måtte imidlertid forfines gjennom tusenvis av år før den viste seg å være effektiv. For å skape en gnist som var tilstrekkelig til å tenne et bål, måtte homo sapiens prøve mange forskjellige kombinasjoner, ettersom det ikke var særlig tilfredsstillende å slå flint mot flint.

Det var til slutt i Europa, for rundt 15 000 år siden, at vi finner opprinnelsen til lighterteknikken: Det var ved å slå en kiselholdig stein mot jernmalm (pyritt eller marcasitt) for å tenne opp glør at vinneren ble den aller første lighteren.

Stål erstattet senere pyritt for å produsere flere, større og varmere gnister. Den
eldste formen for lighter var født: flintlighteren, som fortsatt brukes i enkelte deler av verden.

Den moderne lighteren

La
oss gå tilbake i tid og historie til litt senere århundrer.

De første lighterne var faktisk ombygde skytevåpen som bare brukte krutt som tenningsmekanisme. I 1823 oppfant den tyske kjemikeren Johann Wolfgang Döbereiner det som ofte regnes som historiens første moderne lighter.

Döbereiner-lighter

Han førte hydrogengass over en metallkatalysator, noe som forårsaket en kjemisk reaksjon som skapte varme og lys. Dessverre for Döbereiner var lighteren hans, kjent som Döbereiner-lampen, klumpete, vanskelig å bruke og ganske farlig, og derfor ble den bare produsert i begrensede mengder i hans levetid. I 1903 tok Carl Auer von Welsbach patent på ferrocerium, som ofte forveksles med flint. Ferrocerium produserer gnister når det ripes opp, noe som antenner drivstoffet i lighteren og gjør det mulig å lage moderne lightere. Mellom 1910 og 1932 skapte og modifiserte bedrifter og privatpersoner sine egne versjoner av lighteren ved hjelp av Welsbachs oppfinnelse. Under andre verdenskrig brukte soldatene en hette med hull rundt flammen, noe som gjorde lighteren lettere å bruke når den var utsatt for vind.

I 1932 grunnla George Grant Blaisdell Zippo lightere. Zippo lightere har fått mye skryt for sin livstidsgaranti og vindtette design, og er fortsatt et populært alternativ på markedet.

Zippo lighter

Gasslighterens inntog var litt av en revolusjon. Den første lommetighteren, Crillon, ble oppfunnet av franskmannen Henry Pingeot og markedsført av Marcel Quercia i 1948. For en innovasjon, og så er den fransk!

Med et enkelt knips med fingrene tenner en gnist den lille mengden gass som frigjøres. Når
tanken er tom, er det ingen grunn til å kaste den: Det er bare å gå til en kiosk for å få den fylt opp igjen.

Det var først på 1970-tallet at de første engangslighterne dukket opp i Paris, produsert av Bic, som nå er markedsleder. I dag er denne lille plastgjenstanden med det velkjente designet en ekte kjendis, og den er til og med en del av den permanente samlingen «Architecture and Design» på Museum of Modern Art (MoMa) i New York.

BIC lighter

Lightere som bruker nafta, bruker en veke av tøy som tres gjennom toppen av lighteren og inn i lighterhuset.
Et lokk som kan åpnes og lukkes, forhindrer at naftaen lekker ut eller fordamper, og sørger også for å slukke flammen.

Butanlightere var utstyrt med en ventil som kontrollerte strømmen av butangass inn i lighteren.
Gnister skapes enten ved å slå et metallstykke mot ferroceriumet, eller ved å trykke på en knapp som skaper en lysbue ved hjelp av piezoelektrisk tenning.

La oss ikke glemme lighterens lillesøster: fyrstikken

Fire er grunnlaget for det moderne mennesket og var katalysatoren for våre forfedres ekspansjon utover Afrikas grenser. Den ga oss
evnen
til å overleve i tøffe omgivelser, bearbeide mat og forandre formen på miljøet vi lever i.

I løpet av årtusener, etter hvert som menneskearten begynte å utvikle avanserte verktøy og danne de første neolittiske sivilisasjonene, ble evnen til å lage mat vanlig over hele verden. Denne prosessen var imidlertid fortsatt langsom, upålitelig og avhengig av mange forhold (regn, vind, dårlig transportabilitet).

På grunn av disse problemene forsøkte mange vitenskapsmenn, kjemikere og ingeniører i tidlige menneskelige sivilisasjoner (Mesopotamia, Egypt, India, Kina, Hellas og Roma) å finne en måte å gjøre ilden enkel å lage, bærbar og pålitelig.

Da de ikke kjente til kjemi og fysikk, var deres første forsøk forgjeves.
Det eneste relativt vellykkede eksemplet på tidlig beherskelse av ild kommer fra Kina på 500-tallet e.Kr, På
900-tallet var produksjonen av slike «lysbærende slaver» eller «ildpinner» utbredt i hele Kina, men man hadde ikke funnet selvantennende fyrstikker.

1000 år har gått, og forskerne har fortsatt ikke funnet en måte å lage en selvantennende ildkilde som kan brukes av den generelle befolkningen på en pålitelig måte (noen upraktiske og svært farlige kjemiske reaksjoner var til stede).

Grunnlaget for moderne fyrstikk- og lighterteknologi ble skapt av ingen ringere enn alkymisten Hennig Brandt i andre halvdel av 1600-tallet, som hadde en livslang drøm om å lage gull av andre metaller.

Hennig Brandt

I løpet av sin karriere klarte han å utvinne rent fosfor og teste dets interessante brennbare egenskaper. Selv om han utelot fosfor fra sine alkymistiske eksperimenter, viste notatene hans seg å være et viktig springbrett for nye oppfinnelser.

Den første fyrstikken ble laget i 1805 av Jean Chancel i Paris.
I stedet for å bruke fosfor valgte Chancel å belegge en trepinne med kaliumklorat, svovel, sukker og gummi, og deretter dyppe pinnen i en liten asbestflaske fylt med svovelsyre.
Kontakten mellom syren og blandingen på pinnen tente ilden og avga svært ubehagelige gasser i ansiktet på brukeren.

Med fremveksten av moderne kjemi er det ikke rart at den første lighteren ble skapt før den første friksjonsfyrstikken. Den berømte tyske kjemikeren Johann Wolfgang Dobereiner skapte sin «Döbereiner-lampe» i 1823, som brukte den kjemiske reaksjonen mellom sink og svovelsyre til å skape en lettantennelig hydrogengass.

Selv om denne oppfinnelsen var oppsiktsvekkende og inspirerte mange andre oppfinnere til å utvikle nye lighterdesign, var det den engelske kjemikeren og farmasøyten John Walker som i 1826 introduserte den første friksjonstennstikken som virkelig endret måten vi skaper ild på.

Etter ham kom mange andre oppfinnere med sine bidrag og fremskritt, noe som til slutt førte til det verdensomspennende fenomenet hvite fosforfyrstikker skapt av franskmannen Charles Sauria. Selv om denne typen fyrstikker var svært populære, ble hvitt fosfor til slutt forbudt for offentlig bruk på grunn av sine giftige egenskaper.

Den definitive moderne fyrstikken ble født på midten av 1800-tallet takket være den svenske kjemikeren Gustaf Erik Pasch. Hans
konsept med «sikkerhetsstikket» flyttet fosforet fra selve fyrstikken til en sikker slagflate, noe som gjorde det mulig å lage mye sikrere, enklere å bruke og billigere fyrstikker.

Oppfinnelsen hans ble bredt popularisert av den svenske industrimannen og oppfinneren John Edvard Lundström, som lanserte den første masseproduksjonen av denne typen fyrstikker.

Oppfinnelsen hans ble bredt popularisert av den svenske industrimannen og oppfinneren John Edvard Lundström, som lanserte den første masseproduksjonen av denne typen fyrstikker.

Oppfinnelsen hans ble bredt popularisert av den svenske industrimannen og oppfinneren John Edvard Lundström, som lanserte den første masseproduksjonen av denne typen fyrstikker.

Fyrstikk

De ulike lightertypene

Selv om
vi har tatt for oss hvilke typer tenningsmaterialer og drivstoff som vanligvis ble brukt i historiske lightere, har de ulike stilene og typene lightere utviklet seg i takt med teknologien.

Fra den tidløse clipperen til fakkellighteren, fra den originale lighteren til elektriske lysbuetennere og stormlightere – det finnes noen bemerkelsesverdige lighteralternativer du bør kjenne til.

 Clipperen

Hvordan kan vi snakke om lightere uten å nevne de vakre Clipper-lighterne? Denne karakteristiske designen vekker sikkert gode minner hos noen av dere. Minner fra ungdomstiden, videregående skole eller universitetet, for på 70- og 80-tallet hadde røykere denne typen lightere!»

Clipper Lighter

En lommetenner som er laget for å gi det beste grepet og for at den lett skal få plass i sigarettpakker.

Fakkeltennere

Velger
du en fakkeltenner for å få flammer på bål, gasskomfyr eller grill, bør du velge en fakkeltenner. De er perfekte for steder som er vanskelige å nå, siden de har en fin, kraftig flamme, slik at du kan tenne favorittlyset ditt eller fyre opp grillen uten å måtte be om at du ikke brenner fingrene.

Chalumeau-lighter

Et godt eksempel er storm chalumeau-lighter fra vårt sortiment. Virkelig elsket av fagfolk og våre mest lojale kunder.

Les Briquets De Table

Tar vi et skritt tilbake i historiebøkene, finner vi bordlightere. Bordlighteren var en fast flamme som ble markedsført til sigarett- eller sigarrøykere, og var designet for å stå fremme hjemme, i hotellobbyer, restauranter og barer.

De fleste bordlightere var laget av metall, som sølv, messing, kobber eller stål. Noen var imidlertid mer utsmykkede og hadde sokkel i tre, harpiks eller marmor. Du kan til og med finne lightere med motiver som dyr, kjøretøy eller firmalogoer.

Briquet De Table

Under andre verdenskrig ble det til og med laget bordlightere som så ut som stridsvogner, bomber og fly.

Lighters Essence

Disse
er kanskje de eldste i samlingen vår, men de har fortsatt en liten sjarm som garantert vil appellere til lighterelskere. Enten det er for å tenne en sigarett, sigar, bål eller hva som helst, er den stilen som bensinlighteren gir, rett og slett strålende.

Du kan når som helst fylle dem på nytt, og fremfor alt kan du vise dem frem til alle vennene dine, for dette er virkelig en samling som fortjener navnet.

Originale lightere

Så her har vi en veldig fin samling. Originale lightere byr alltid på en liten overraskelse for eieren. Faktisk
vil en pen lighter med et morsomt design eller tegninger alltid ha en komisk effekt, uansett situasjon.

Cendrier De Table Lion

Det er
slik mange av våre originale lightere blir en stor hit hos kundene våre, fordi de dekker et behov ved å kombinere praktisk bruk og humor! Ta for eksempel bordlighteren med løve, som virkelig gjør inntrykk med sitt design og tilfører et rom eller et møbel mye sjarm.

Stormlightere

Hvis du ikke kjenner til stormlightere, får du her en liten oppfriskning. Dette er lightere som ikke har en klassisk flamme, slik vi vanligvis er vant til å se på lambda-lightere. De har ofte en eller flere svært kraftige, nesten jet-lignende flammer som gir en utrolig opplevelse for ledsageren din.

Ta gjerne en titt på briquet-survie for å finne ut litt mer om denne lightertypen, som nyter stor suksess.

Lighters Dupont

Vi har nevnt merker og flotte menn, men vi har spart en av de beste til slutt. Igjen med et fransk merke, nei, nei, vi er ikke sjåvinistiske i det hele tatt!

Merket Dupont ble oppfunnet av geniet Simon Tissot Dupont, Napoleon IIIs fotograf og en viktig skikkelse i datidens politiske toppsjikt. Han leverte mange luksuriøse lightere til mottakelser og middager av alle slag og nøt stor suksess gjennom hele livet, ikke minst takket være lighterne, som på den tiden var forbeholdt landets elite.

Briquet Dupont Or

Les Briquets Électriques

Vi avslutter gjennomgangen av de ulike lightere med å nevne de aller mest moderne lighterne, men først og fremst de som vet å følge med i tiden. Det er faktisk ikke lenger en flamme som tennes med gass eller bensin, men med elektrisitet. 

Hvordan fungerer så dette systemet? Vel, akkurat som når du lader telefonen din, kan du lade opp lighteren din, og hver gang du tenner den, vil en kraftig elektrisk strøm tenne sigaretten din eller hva det nå måtte være.

Hvis du vil se et eksempel, kan du se det for den svarte oppladbare lighteren, som er en av våre bestselgere!

For å avslutte denne fascinerende artikkelen om lighterens og fyrstikkens historie, er det viktig å huske på at Frankrike spilte en viktig rolle i utviklingen av lightere i tidligere århundrer, men at dette fortsatt påvirker de nye modellene som finnes på markedet i dag.

Et annet viktig faktum å huske på er at lightere først dukket opp etter at våre forfedre hadde oppfunnet og mestret ilden.

Elden
er selve essensen av vår menneskelighet, og i likhet med alt som driver oss, er det viktig å holde flammen i det vi elsker levende for å nyte et tilfredsstillende liv fylt av lykke.

Takk for oppmerksomheten og lesingen, og på gjensyn med nye artikler!

Les Utilités Du Briquet Les Modèles De Briquets

Les Modèles De Briquets

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *